27 Aralık 2015 Pazar

Hangi Okulu Seçmeliyim?

Yine Dokuz Eylül Üniversitesi ile ilgili ufak bir bilgi vererek başlamak istiyorum fakat yazının geri kalanı genel bilgiler içerecektir. Dokuz Eylül Üniversitesinde gitmek istediğiniz okulları online başvurunuz sırasında belirliyorsunuz ve sadece 3 okul seçme hakkınız var. Bunun dışında beni boş kalan herhangi bir okula yerleştir seçeneği de mevcut. Bu seçeneği seçmeniz ne kadar risk sever olduğunuza bağlı :))

Şimdi dönelim asıl konumuza hangi okula gideceğinizi nasıl belirleyeceksiniz? Okuldan okula fakülteden fakülteye hatta bölümden bölüme anlaşma sayıları değişmekte yani ne kadar seçeneğinizin olduğu sizin bölümünüzün yapmış olduğu anlaşma sayısına bağlı. Benim bölümüm için yanlış hatırlamıyorsan 17 tane okul vardı. Bunların bir kısmı İskandinav ülkeleriydi bir kısmı gelişmiş orta Avrupa ülkeleri bir kısmı bizler gibi gelişmekte olan orta  Avrupa ülkeleri bir kısmı ise Balkanlar'daydı. Uzun lafın kısası seçeneklerim az sayılmazdı o yüzden iyi bir araştırma yapmalıydım. Unutmayın farklı bir ülkeye gideceksiniz bu yüzden kişisel tercihlerinize göre size en uygun ülke hatta şehri seçmeniz bence çok önemli.

İlk yapmanız gereken şey anlaşmalı okulların web sitelerini incelemek. Buna ek olarak ben okulda ESN var mı varsa ne kadar aktif mutlaka incelemenizi tavsiye ederim. Çünkü özellikle konaklama, karşılama ve OTURMA İZNİ konusunda gerçekten ihtiyacınız olacak mentor ya da buddylerinize. Okulun sayfasını incelerken size yurt imkanı sağlayıp sağlayamadıklarını, akademik takvimlerini, sınav sistemlerini, erasmus öğrencilerine offer ettikleri dersleri, gideceğiniz dönem kendi okulunuzda almanız gereken zorunlu bir dersiniz varsa ve bu dersiniz bir çok dersin ön koşuluysa bu dersiniz ile orada eşleştirebileceğiniz bir ders var mı diye mutlaka bakın ( syllabusları mutlaka inceleyin).

Yukarıdakileri inceledikten sonra bir kaç okulu elemeye başladınız bile :)) Şimdi sıra geldi bu okulların bulundukları şehirleri incelemeye. Unutmayın erasmus sadece exchange student olarak eğitim göreceğiniz bir dönem değil aynı zamanda gezeceksiniz de. Bu yüzden bu şehrin Avrupa'nın diğer şehirleriyle bağıntılarını inceleyin. Tren yolları ( unutmayın Avrupa da trenle seyahat etmek çok yaygın olsa da aynı zamanda pahalıdır da), Ucuz otobüs firmaları ve UCUZ UÇAK BİLETİ tabi ki başka seçeneklerde mevcut ama en yaygın olanları bunlar olduğu için özellikle bu üç faktör açısından kuvvetli bir şehir öncelikli tercih sebebi olabilir. Ulaşım konusunda incelemeniz gereken bir konu da Türkiye'den bu şehre ulaşımınızı nasıl sağlayacağınız. Tek bir firmayla direk uçuş ya da aktarmalı uçuş varsa en güzeli tabi ama yoksa da tercih etmeden önce nasıl gidebileceğinizi öğrenmeniz iyi olur.

Bir kaç okul daha elediniz değil mi :)) Şimdi işin en hassas noktasına geliyoruz gideceğiniz ülkenin hatta şehrin minimum yaşam standardı yani orada günlük ihtiyaçlarınız için harcayacağınız ortalama miktar. Bu bilgiyi bir çok okul erasmus öğrencileri için web sitelerinde belirtmektedir ''cost of living'' gibi başlıklar altında. Unutulmaması gereken bir başka şeyse alacağınız hibe gideceğiniz ülkeye göre değişmekle beraber hem hibenizin bütün masraflarınızı karşılamaya yetmeyeceği hemde toplam hibenin %80'ini gitmeden önce kalanını döndükten sonra alacaksınız. Bu yüzden kendinize bir bütçe çıkarmanızı öneririm. Orada aylık harcayabileceğiniz miktarı tahmini olarak belirledikten sonra okulun sitesinden ya da internetten elde ettiğiniz bilgilerle bu miktarın ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamayacağı konusunda bir tahmin yürütebilirsiniz. Masraflarınız arasına mutlaka gezmek için harcayacağınız parayı da ekleyin.

Bütün bunları yaptıktan sonra sıra sosyal medyaya geliyor. Gideceğiniz okuldaki erasmus öğrencilerine ulaşmaya çalışın ben bunu facebook ve instagram üzerinden yapmıştım ve bilmediğim bir çok şeyi öğrenmemde bana yardımcı olmuştu. Eğer mümkünse kendi okulunuzdan hatta bölümünüzden olursa çok daha iyi olur  daha önce o okula erasmusa gitmiş biriyle iletişime geçmek. Onlarda sizin şuan da geçmekte olduğunuz yollardan geçtiler ve  inanıyorum ki size seve seve yardımcı olurlar :)) Birde gideceğiniz okuldan sizin okulunuza erasmusa gelmiş birini bulursanız bu da çok iyi olur. Ben tesadüfen denk gelmiştim ve bana kafamdaki sorularımı gidermem de bu kişi oldukça yardımcı olmuştu. Hepimiz en az bir kere birini stalklamışızdır değil mi bu sefer bunu erasmus için yapacağız :))

Son olarak da eğer ortalamanız benim gibi düşük ise biraz stratejik davranın ve erasmusa başvuracak arkadaşlarınızla konuşun nereleri yazacakları hakkında, şöyle bir hesap yapın ve eğer sizin istediğiniz okulun kontenjanını ortalaması yüksek ve dil sınavından da yüksek puan alacağını düşündüğünüz kişiler dolduruyorsa hiç boşuna yazıp ölü tercih yapmayın.

Şimdiden hepinize bol şanslar .....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder