26 Aralık 2015 Cumartesi

Erasmus Dil Sınavı

Bildiğiniz gibi erasmusa gidebilmeniz için sizden dilinizin belli bir seviyenin üstünde olması bekleniyor.  Bu seviye Dokuz Eylül Üniversitesi için; YDY'nin yaptığı sınavdan en az 70 puan. Okulumuz aynı zamanda YDS, TOEFEL v.b. sınavlardan almış olduğunuz puanları da kabul ediyor. Bu sınavlardan almış olduğunuz puanların denklikleri her sene YDY 'nin sayfasında açıklanıyor. 

Gireceğiniz erasmus dil sınavı aynı hazırlıkta yaptıkları vize ve final sınavları gibi yani speaking (%15), writing(%15), listening(%15) ve test sınavından (grammer + reading + vocabulary sorularından oluşuyor ve %55 ağırlığa sahip) oluşmaktadır. 

Yine hazırlıkta olduğu gibi speaking sınavında önünüze kapalı kağıtlar konuyor ve konunuzu kendiniz belirliyorsunuz. Sonrada size bu konu hakkında ne konuşacağınızı düşünmeniz adına 5 dakika süre veriliyor. Speaking sınavına girmeden önce okulun etrafındaki fotokopicilerde speaking konularına benzer konuların olduğu bir kağıt satıyorlar. Bunu alıp önceden konuları çalışabilirsiniz şanslıysanız belki o konulardan biri bile denk gelebilir size. 

Listening sınavında önünüze bir kağıt veriliyor. Bu kağıtta dinletecekleri parça ile ilgili test ve 
ture / false soruları oluyor. Tabi ki false işaretlerseniz sizden doğrusunu yazmanızı istiyorlar. Parçayı size iki kere dinletecekler yani kaçırırsanız telaş yapmayın ikincisinde yakalarsınız. 

Writing sınavında ise size 3 tane konu başlığı verilecek, sizden bunlardan birini seçmeniz ve bununla ilgili bir essay yazmanız beklenecek. Burada önemli olan thesis statementınızı doğru yazmanız ve seçtiğiniz essay şeklinin  kalıplarını doğru bir şekilde uyguluyor olmanız. (Ben her zaman compare contrast kalıbını tercih ediyorum). 

Test sınavı için size önerim okulun etrafında herhangi bir fotokopiciden rahatlıkla bulabileceğiniz proficiency testlerinden edinmeniz. Bunun yanı sıra YDS denemeleride çözebilirsiniz test sınavı tamamen aynı mantıkta yapılmaktadır. 

Son olarak da eğer daha önce YDS, TOEFL v.b. bir sınava girdiyseniz ve çok yüksek bir puan almadıysanız YDY'nin yaptığı sınava girmeniz. Sınav zaten çok zor olmuyor ortalama bir İngilizce ile rahatlıkla 70 puan alabilirsiniz. Ama İngilizce sınavından ne kadar yüksek bir puan alırsanız o kadar iyi çünkü erasmus puanınızın yarısını bu sınavdan aldığınız puan belirleyecek.

DİP NOT: Ben erasmusu kazanmamı dilime borçluyum çünkü erasmusa başvurduğumda ortalamam çok düşüktü fakat dilden de bir o kadar yüksek puan almıştım ve benden yüksek ortalaması olan arkadaşlarımı böylece geçmiş olmuştum. Asla asla demeyin!

Sınava girecek tüm arkadaşlarıma şimdiden başarılar diliyorum.... 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder