28 Aralık 2015 Pazartesi

Erasmusu Kazandım Şimdi Ne Yapacağım?

Hayatının en güzel zamanlarını yaşayacağın bu serüvene hoş geldin sevgili dostum. Ama sana ufakta olsa kötü bir haberim var hiç bir güzellik emek vermeden elde edilemiyor maalesef. Bu yüzden  sıva bakalım kolları ve bürokrasiyle tanış:))

Bu yazımda sizlerle benim yapmış olduğum evrak işlerini paylaşacağım. Fakat unutmayın ki sizin gideceğiniz dönemde sistem değişmiş olabilir bu yüzden sizden beklenen evraklar farklı olabilir. Bu yazıyı sadece kafanızda bir fikir oluşması adına yazıyorum. Size verilen ve yapmanız gerekenlerin yazılı olduğu evrakları mutlaka okuyun ve o evraklara göre hareket edin.

Erasmusu kazandığınıza göre gideceğiniz okul artık belli oldu. İlk yapmanız gereken gideceğiniz okulun deadlinelarını kontrol etmek. Bu şu açıdan önemli okullar erasmus öğrencisi kabul ettikleri kurumlardan gönderdikleri öğrencileri kendilerine NOMINATION (aday göstermek) yapmalarını isterler ve bunun için belli bir süre tanırlar eğer o süreyi kaçırırsanız otomatik ikinci dönem gitmek zorunda kalırsınız. Bu işlemi koordinatörünüz ile beraber yapmanız lazım. Eğer güz döneminde gitmeye karar verdiyseniz işlemlerinizi yazın yapmanız gerekecek dolayısı bu noktada sizlere tavsiyem okuldan alacağınız belgelerle ilgili elinizi biraz çabuk tutmanız. Malum yazın hocalarınızı bulamama ihtimaliniz oldukça yüksek. Öte yandan bahar dönemi gitmeye karar verdiyseniz bütün yazı araştırmalar ve planlar yaparak geçirebilirsiniz.

Koordinatörünüz nomination işleminizi gerçekleştirdikten sonra bir iki hafta içinde size bir maille geri dönüş yapacaklar ve sizden onlara göndermenizi  istedikleri belgeleri belirtecekler. Siz de bu sırada zaman kaybetmemek adına bölüm koordinatörünüz ile learning agreementınızı hazırlayabilirsiniz. Bu sırada gideceğiniz okulun online application tarihlerini de takip etmeyi unutmayın. Çünkü online application sırasında kişisel bilgilerinizi, yurt talebinizi ve seçtiğiniz dersleri onlara ileteceksiniz. Dolayısıyla bu tarihe kadar learning agreementınızı yapmış olmanız gerekiyor.

Learning agreementınızı scan edip karşı kuruma mail ile bu belgeyi gönderin ve bunu imzalayıp ve mühürledikten sonra size tekrar göndermelerini isteyin. Bir yandan da kendi kurumunuzda learning agreementiniz için imzaları tamamladıktan sonra yönetim kurulu kararı için öğrenci işlerine dilekçe verin.

DİP NOT:  Yönetim kurulu kararı çabuk çıkıyor arkadaşlar eğer evrak öğrenci işlerine gelmiyorsa bir aydan sonra yazı işlerine çıkın ve o evrakı yazdırın 10 dakika sürmüyor yazmaları. BÜROKRASİ İSTE !!

Gideceğiniz okul online applicationları kapattıktan yaklaşık bir ay kadar sonra size davet mektubunuzu ( acceptance letter - vize için gerekli) mail olarak atıyor ama maalesef postayla gelmesi oldukça uzun sürüyor.

Söyle bir hazırlamanız gereken belgeleri özetleyecek olursak;

  • Acceptance Letter (Davet Mektubu)
  • Learning Agreement (Bütün imzaları TAMAMLANMIŞ)
  • Yönetim Kurulu Kararı
  • Sağlık ve Seyahat Sigortası (Vize için gerekli)
  • Çevrim Dışı Dil Desteği Sınavı Sonucu
  • Pasaport
  • Vize

Unutmayın ne kadar planlı olursanız işlemlerinizde bir o kadar yolunda gider :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder